Мистецька колекція як послання в майбутнє

29 березня 2024
Культурним обличчям СумДУ є галерея мистецтв «Академічна», завдяки діяльності якої зібрана мистецька колекція. Студенти і викладачі знайомилися з її творами на виставках в університеті. Тепер вони знайшли місце на шпальтах альбому «Мистецька колекція Сумського державного університету».

Артем Бондарєв, викладач-стажист кафедри ППСТ, прийняв участь у тренінгу з інтерактивної методики викладання курсу громадянської освіти «Демократія: від теорії до практики»

28 березня 2024
Аспірант освітньої програми "Філософія", викладач-стажист кафедри ППСТ Артем Бондарєв взяв участь у тренінгу з інтерактивної методики викладання курсу громадянської освіти «Демократія: від теорії до практики».

Майбутні психологи опановують основи правопорядоку

27 березня 2024
В рамках дисципліни "Юридична психологія та основи психологічної експертизи", здобувачі ОП "Психологія" не відходять від принципу практикоорієнтованості.

Викладач-стажист кафедри ППСТ Бондарєв Артем став модератором Другого Форум-театру "Твій вибір".

27 березня 2024
Протягом двох днів учасники через сценічну виставу розглядали соціальну проблему, а кожен персонаж гри виконує певну соціальну роль.

Планування навчального візиту до міста Тростянець студенти спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» (МСКД) сприйняли з легким скепсисом. Чому можна навчитися в Тростянці?! В очікуванні канікул згадка про навчання швидше бентежила, ніж надихала.

Студенти готувалися до звіту з ознайомлювальної практики. Після завершення навчання з насиченою практично орієнтованою складовою студентам здавалося, що здивувати, принаймні на Сумщині, уже нічим. Хіба що таким приємним і млосним передчуттям смаку шоколаду та аромату справжньої кави. Тому дві попередні домовленості були взаємообумовленими: зустріч із міським головою м. Тростянець Юрієм Бовою та відвідування музею шоколаду, з якого принаймні можна привезти до рідного міста солодкі враження та смаки.

Й от вже за якусь годину Тростянець...

Перше враження – від зустрічі з міським головою. Юрій Бова тільки повернувся з  робочої поїздки до Польщі. Ще не встиг систематизувати отриманий досвід, але знайшов час для зустрічі з майбутніми менеджерами соціокультурної діяльності. Причину пояснює просто, адже міська рада Тростянця підтримує давні партнерські відносини з кафедрою психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету. У перспективах міського голови – сприяння поповненню бізнесових і муніципальних структур випускниками, готовими присвятити себе управлінській діяльності в соціокультурній сфері. Зізнається, що для розбудови міста вже багато зроблено, але ще більше належить зробити. І без висококваліфікованих, креативних, амбітних випускників, які володіють передовими знаннями та практичними навичками, у Тростянці не обійтися.

Пояснює дуже просто й доступно, як знайти ресурси для наповнення бюджету, як відправити на стажування за кордон працівників міської ради, щоб привезли безцінний європейський досвід і впроваджували його в життя. Постійно наголошує «наша команда», «ми разом», «міська влада – для громади», «ми всі відповідальні за те, яким буде Тростянець»… А на запитання про те, як виникла ідея перетворити Тростянець на шоколадну Мекку та фестивальну столицю регіону усміхається та щиро зізнається: «Наша команда захотіла, тому це стало реальністю. Унаслідок цього зросли доходи місцевого бюджету, відповідно – видатки на соціокультурну сферу. В умовах економічної кризи з’явилися нові робочі місця, а за ними – широкі перспективи подальшого розвитку».

Обмінюємося спільними планами й побажаннями. Прощаємося. Міський голова поспішає до поточних справ тростянецької громади.

Майбутні менеджери соціокультурної діяльності вирушають ознайомлюватися з музеями та художньою галереєю міста, щоб потім під ще більшим враженням від побаченого пройтися алеєю закоханих. І мимоволі закохатися в Тростянець…

Зупиняємося біля місцевого фонтану – кинути монетку, щоб обов’язково повернутися... Після побаченого найщиріша оцінка звучить із вуст однієї зі студенток: «Чесно кажучи, хотіла влітку полетіти в Америку… Тепер зрозуміла, що поїду в Тростянець»!

Справді, завдяки зусиллям влади, бізнесу та громади міста Тростянець, для кожного створена така прекрасна можливість – поринути в пригоду за якусь годину автобусної подорожі від Сум. Побродити під теплим зоряним небом по алеї закоханих, організувати туристичну мандрівку з друзями до дендропарку в урочищі «Нескучне», намилуватися природою, ознайомитися з фестивальним Тростянцем… До речі, найближчий із фестивальних заходів чекає пошановувачів історичної реконструкції вже в найближчі вихідні.

Студенти спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» вже визначилися з літньою культурною програмою – планують обов’язково поїхати волонтерами на фестиваль «Схід-рок», що зустрічатиме гостей із усієї України 25–26 серпня цього року.

Валентина Опанасюк, доц., кер. секції

«Менеджмент соціокультурної діяльності»

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.