Дата публікації:
22 травня 2020
Кількість переглядів:
5579
Поділитися:

7 червня у Сумському державному університеті відбулися презентаційна прес-конференція та круглий стіл проекту «Програма по відновленню миру і діалогу для внутрішньо переміщених жінок «ГОЛОС ЖІНКИ МАЄ СИЛУ». Проект реалізується за фінансової підтримки «Institut für Auslandsbeziehungen»), виконується Громадською організацією «Фундація прав людини» спільно з ГО «Інтелект Сумщини».

Метою проекту є посилення професіоналізму лідерів громадських організацій в он-лайн правозахисті і блогерстві задля запобігання конфліктів та ведення мирних переговорів, а також посилення участі жінок у вирішенні конфліктів на місцевому рівні шляхом об'єднання лідерів в єдину блог платформу. Правозахисні кампанії жінок-ВПО будуть проводитися у семи регіонах: Сумська область, Луганська, Запорізька, Закарпатська, Чернівецька, Харківська та Дніпропетровська.

Основними завданнями ж круглого столу, були не лише презентація проекту у сумській громаді та забезпечення інформаційного супроводу, але й налагодження партнерства між громадськими організаціями, владою та ЗМІ. Тому серед учасників заходу були представники Сумської обласної державної адміністрації – Департамент соціального захисту населення та Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, обласного центру зайнятості, громадські організації, що працюють з ВПО – «Калинове гроно», «Сумське громадське коло», «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини», волонтерський рух «Крок назустріч», «Фонд регіональних досліджень», науковці з сумського державного університету – викладачі кафедри журналістики та філології, Гендерний ресурсний центр та Центр досліджень регіональної безпеки.

Партнерами в реалізації правозахисного компоненту проекту виступили Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  у Сумській області та Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини.Також серед запрошених були Оксана Іванцова, радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО в Сумській області, Юлія Савельєва, координатор Всеукраїнської мережі осередків гендерної освіти та Сніжана Камінська, громадська радниця.

Після презентації та обговорення досвіду роботи з ВПО, у гендерних та миротворчих проектах, між учасниками зав’язалася дискусія про основні проблеми та виклики жінок-ВПО, про пошук учасниць проекту для ведення судових справ та адвокаційних кампаній, про залучення внутрішньо-переміщених жінок з сільських ОТГ та регіонів Сумської області, їх конфіденційність. Окремо були розглянуті питання «На який результат проекту ми розраховуємо?», «Які маємо ресурси?» та «Як будемо взаємодіяти?».

Діалог був цікавим та плідним, за розробленим спільно планом в рамках проекту у сумському регіоні буде проведено 2 тренінги з правозахисних та адвокаційних  технік та інструментів блогерського та інформаційного супроводу. Також громадськими активістами та правозахисними організаціями-партнерами проекту будуть вестися судові справи внутрішньо-переміщених жінок, включаючи повноцінні адвокаційні кампанії (мітинги, пікети, марші, електронні петиції) та широке висвітлення в ЗМІ та блогах.

Більше подробиць про заходи проекту на фейсбук-сторінках ГО Інтелект Сумщини" та Проекту "Голос жінки має силу"

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.