Дата публікації:
26 квітня 2022
Кількість переглядів:
178
Поділитися:

21 квітня 2022 р. Психологічна служба Сумського державного університету виступила співорганізатором Всеукраїнського круголого столу "Виклики сьогодення для психологічної служби ЗВО у воєнний час". Захід ініційований Асоціацією психологів вищої школи України спільно з університетами-партнерами. Модератором круглого столу була практичний психолог СумДУ Людмила Колісник.

Учасниками стали близько 60 фахівців з різних куточків країни: представники психологічних методичних служб, керівники та співробітники психологічних служб ЗВО, науковці та викладачі-психологи, практичні психологи і соціальні працівники, студенти-психологи. Долучились до обговорення і колеги з Грузії, представивши свій досвід роботи. 

Робота тривала більше 4 годин, прозвучало 17 доповідей, кожна з яких цікава, практично орієнтована та актуальна. В ході обговорення здійснили аналіз соціально-психологічних запитів про допомогу студентів і співробітників ЗВО, спричинених війною; створили загальну картину змін у технологіях та алгоритмах надання послуг працівниками психологічної служби ЗВО; обмінялися уявленнями про найближчі пріоритетні задачі психологічної професійної спільноти. 

Доповідачі наголошували на важливості профілактики професійного вигорання психологів, підкреслювали важливість комплексного підходу в роботі. Йшлося про необхідність формування навичок надання первинної психологічної допомоги, важливість залучення соціальних працівників тощо. Були представлені дані свіжих досліджень особливостей психоемоційного стану студентів, а також техніки роботи з ними. В процесі спілкування попередньо окреслені теми наступних зустрічей в форматі методичних семінарів. 

Найближчим часом за результатами круглого столу заплановано видання електронного збірника тез, де можна буде детально ознайомитись з представленими доповідями. 

Практичний психолог СумДУ Людмила Колісник представила доповідь на тему: «МОДЕЛЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ ЯКІСНОЇ РОБОТИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ ЗВО В УМОВАХ ВІЙНИ», де описала яким чином психологічна служба як окремого ЗВО, так і всіх ЗВО України в цілому може реагувати на виклики сьогодення, працюючи зі студентами та викладачами; наголосила на важливості злагодженої роботи професійної спільноти. Прикладом такої спільноти є Асоціація психологів вищої школи України, ініціатором створення та активним учасником якої є Психологічна служба СумДУ. 

Сьогодні АПВШУ налічує вже більше 100 практичних психологів з більш ніж 50 ЗВО України. Метою ГО «АПВШУ» є об'єднання зусиль професійної спільноти психологів, які працюють у закладах вищої освіти, задля забезпечення соціально-психологічного супроводу освітнього процесу через розвиток системи психологічної служби вищих навчальних закладів та підтримання належного рівня психічного здоров’я.

Головними задачами ГО «АПВШУ» є:

  • підвищити ефективність роботи існуючих психологічних служб шляхом координації зусиль та обміну досвідом; 
  • сприяти формуванню в Україні культури впровадження та надання психологічної допомоги у ЗВО;
  • приймати участь у нормативно-правовому регулюванні роботи системи психологічних служб ЗВО; 
  • розвивати міжнародну співпрацю з колегами за кордоном в означеному напрямку.

ГО «АПВШУ» є членом Національної психологічної асоціації (яка в свою чергу підпорядкована Європейській федерації психологічних асоціацій), що підкреслює прагнення її фахівців консолідації зусиль професійної спільноти, спрямованих на вирішення численних завдань з формування в Україні культури впровадження та надання психологічної допомоги.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.