Дата публікації:
09 листопада 2022
Кількість переглядів:
219
Поділитися:

9 листопада 2022 року в Конгрес-центрі СумДУ відбувся тренінг за методикою форум-театру в рамках проекту «Мир у цифровий час». До заходу долучилися майбутні психологи та соціальні працівники, що дозволило ефективно створити вистави за власним сценарієм, проаналізувати соціальні конфлікти та спільними зусиллями шукати шляхи їх вирішення.

Форум-театр (або театр пригноблених) це інтерактивна методика спрямована на вирішення соціальних проблем серед різних прошарків суспільства. Оскільки створення вистав форум-театру – це творчий процес, на початку заходу були проведені розминка тіла та розігрів голосу, театральні вправи на довіру, згуртування, імпровізацію «Зняти маски», «Імпульс», «Дзеркало», «Брехня», «Скульптура» та інші.

Тренеркою форум-театру виступила фахівець кафедри ППСТ Анна Євсєєва. Вона розповіла про основні правила побудови вистави, які мають забезпечити безпечний простір для творчого процесу. Учасники та учасниці поділилися на 2 команди та розпочали роботу над створенням власних сценаріїв. Оскільки постановки мали бути імпровізаційними, команди лише визначилися з конфліктами, які будуть розкривати, обрали ключових героїв, коротко проговорили сюжет.

Кожна команда запропонувала своє бачення різноманітних соціальних проблем. Постановки закінчувалися в моменті кульмінації, найвищій точці конфлікту, а під час повторного програвання вистав, глядачі мали нагоду зупинити дійство і замінити певного актора чи акторку. Спільно з учасниками форум-театру вистави програвалися до тих пір, поки конфлікт не був вирішений.

Після закінчення кожної вистави було обговорення, в якому приймали участь і ті, хто не наважився виступити в якості акторів. Учасники та учасниці обговорювали конфлікти та можливі шляхи їх розв’язання, дискутували і доводили, що з кожної складної ситуації завжди є вихід, і не один.

Цей захід виявився чудовим майданчиком для підняття різноманітних делікатних тем. Основні цілі тренінгу були досягнуті, адже форум-театр має не лише розважати глядачів, а й змінювати їх знання, відношення до соціальних проблем та поведінку.

Проєкт реалізується в межах Програми з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час» ГО «Центр громадських ініціатив "Інтелект Сумщини"» спільно з ГО «Фундацією прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

#PeaceInDigitalEra

#МируЦифровийЧас

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.