Дата публікації:
19 лютого 2024
Кількість переглядів:
124
Поділитися:

16-17 лютого відбувся 3й тренінг «Вистоїмо разом: комплексна робота з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом», на якому були присутні соціальні працівники та психологи з Верхньосироватської, Садівської, Степанівської, Кролевецької, Краснопільської та Сумської громад.

Перший день працювали з тренеркою Світланою Півень, яка розповідала про сексуальне насильство пов’язане з конфліктом, його форми та прояви, хто може виявити постраждалих від СНПК і за якими індикаторами. Вивчали національне законодавство та міжнародні стандарти по СНПК. Учасниці дізналися які права має постраждала особа та що необхідно враховувати при спілкуванні з постраждалими, розглянули основні положення Кодексу «Мурад».

З запрошеним спікером - Валентиною Волобуєвою, заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, поговорили про організацію роботи щодо розслідування фактів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Тренерка Наталія Теслик в другий день тренінгу розповідала про соціально-психологічні особливості постраждалих від СНПК. Учасниці дізналися про стрес травматизації - його проживання та наслідки, про особливості роботи з постраждалими від СНПК, вихід та прийняття емоцій постраждалими. Навчилися технікам швидкої емоційної саморегуляції, технікам пасивного та активного (емпатійного) слухання.

В другий день спікером була арт-терапевт та практичний психолог,  волонтер психосоціальної підтримки Сумської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Марія Карч. Як і на попередніх тренінгах учасниць чекала глинотерапія та ізотерапія (проєктивні малюнки). Соціальним працівникам та психологам було дано завдання пригадати неприємний, негативний стан, з яким вони хотіли б попрацювати, описати ситуацію одним реченням  і оцінити її по 10 бальній шкалі. Після цього учасниці малювали 8 рівних квадратів, де послідовно зображували своє почуття:  в даний момент, за день до неприємної ситуації, день після того як ситуація відбувалась, через місяць після події, один рік потому, в останній день існування цього неприємного почуття. Техніка веде учасниць до трансформації цього неприємного почуття (коли воно розкладається, розсипається) та до зародження нового почуття, теплого, свіжого.

Під час арттерапевтичної сесії одна учасниці виліпила стіну з цеглинок, яка стала образом війни, негативу, який навалився на всіх нас. І навіть тут ми можемо побачити можливості єднання і взаємопідтримки. В результаті ця стіна трансформувалася в будинок як символ мирного життя.

"Це дає відчуття контролю над ситуацією", - говорять учасниці третьої сесії тренінгу. Особливістю роботи цієї групи стала стриманість і цілеспрямованість. Учасниці обмінювалися власними переживаннями і страхами, порівнювали переживання, пов'язані із народженням онука зі стресовими умовами роботи в умовах воєнного стану. Більш досвідчені практики ділилися досвідом роботи з тими, хто лише починає працювати в соціальній сфері. Під час тренінгу учасниці шукали способи безпечної та ефективної комунікації з постраждалими СНПК, а також ресурси для відновлення

 

«Короткострокова програма підвищення кваліфікації соціальних працівників та психологів у роботі з жінками, які зазнали сексуального насильства» реалізовується ГО «Можливість твого розвитку» - грантером Українського Жіночого Фонду/УЖФ у співпраці з кафедрою психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету та Департаментом соціального захисту населення Сумської ОВА в рамках проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК», який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.