Дата публікації:
05 лютого 2024
Кількість переглядів:
103
Поділитися:

У межах тематичних семінарів для спільноти СумДУ було розглянуто тему індексів гендерної рівності та місця України у міжнародних рейтингах гендерної (не)рівності. Семінар провела старша викладачка кафедри ППСТ Савельєва Юлія Михайлівна.

Основна мета, з якою проводиться таке рейтингування країн, є визначення основних аспектів нерівності становища жінок і чоловіків як всередині країни, так і у порівнянні з іншими країнами світу. Зібрані дані від країн, які покладено в основу визначення кількісних інтегральних показників, у подальшому використовуються для прийняття обґрунтованих та дієвих (результативних) управлінських рішень у всіх сферах життєдіяльності, що сприяє забезпеченню гендерної рівності і соціальній справедливості.

Крім того, розрахунок індексів гендерної рівності відбувається у відповідь на зобов’язання України щодо євроінтеграції, адже у такий спосіб гармонізуються показники розвитку України і ЄС. Оцінка поточного стану та еволюція гендерного паритету відстежується за ключовими вимірами прогресу - економічна участь і можливості, розподіл часу, рівень освіти, рівень здоров’я і виживання, політичні можливості тощо. Україна у питаннях забезпечення гендерної рівності впродовж останнього десятиліття традиційно залишається на середніх позиціях, хоча прогрес, безсумнівно, має місце.

Про все це та багато іншого можна дізнатись із запису семінару.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.