Дата публікації:
25 квітня 2024
Кількість переглядів:
40
Поділитися:

25 квітня для здобувачів групи ПЛ-11 спеціальності 053 Психологія, в рамках вивчення освітнього компоненту «Психологічне консультування», Аллою Вікторівною Вознюк, доктором психологічних наук, професором, професором кафедри психології кафедри психології, політології та соціокультурних технологій, організовано та проведено гостьову лекцію на тему «Психологічне консультування клієнтів різних соціальних категорій».

Запрошеним лектором була Марина Коваль, практичний психолог, яка спеціалізується на роботі з представниками ЛГБТ та інших вразливих груп населення; дійсний член ГС «Національна психологічна асоціація», сертифікований консультант по роботі з ЛГБТ+ клієнтами; пройшла підвищення кваліфікації за програмою «Психіатрична пропедевтика», завершила навчання на курсі «Травмафокусована Терапія», який схвалено Професійною Лігою Травматерапевтів, продовжує навчання на травматерапевта та є студенткою програми «Травматерапія».

На лекції було розглянуто такі основні питання: індивідуально-психологічні особливості ЛГБТ+; основні запити в роботі психолога з ЛГБТ-клієнтами; специфіка роботи психолога дружнього до ЛГБТ+; принципи та правила консультативної роботи з ЛГБТ+ сім’ями.

Під час проведення заняття лекторка зосередила увагу на теоретичних питаннях дисципліни, зокрема, було обґрунтовано зміст основних понять теми: толерантність, ЛГБТ+, гендерна ідентичність, гомофобія, камін-аут, аутинг тощо. Проведено групову дискусію зі здобувачами про існуючі міфи проблеми гомосексуальності та детально розкрито феномен гомосексуальності. Лекторка у своєму виступі зазначила, що основні запити, з якими звертаються клієнти до психолога пов’язані як з їх орієнтацією (зовнішня гомофобія, внутрішня гомофобія, дослідження власної сексуальної орієнтації, пошук партнера/-ки, ЛГБ-шлюб та ЛГБ-батьківство тощо), так і з напряму не пов’язані з орієнтацією (досвід насилля, проблеми в парі ПТСР/кПТСР, депресія, тривожний розлад, МРО тощо). Окремим питанням було виокремлено та охарактеризовано систему діагностичних методик, за допомогою яких відбувається визначення рівня означеної проблеми у клієнтів. Розкрито специфіку та проблеми ЛГБ-батьківства. В ході заняття Марина Коваль наводила приклади з власної практичної діяльності, залучала студентів до ефективного діалогу обговорення щодо специфіки роботи психолога дружнього до ЛГБТ+ і чому однієї толерантності недостатньо…

Лекція була організована відповідно до акредитаційних вимог НАЗЯВО та з метою ознайомлення зі специфікою роботи практичного психолога у сфері психологічного консультування.



Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.