Дата публікації:
11 лютого 2022
Кількість переглядів:
134
Поділитися:

 31 січня 2022 року відбулося засідання громадської ради при Сумській обласній державній адміністрації у форматі «круглого столу» за темою «Перспективи розвитку всеукраїнського проекту «Кіберджура» в Сумській області».

Метою заходу було визначення механізмів допомоги молодим українцям оволодіти сучасними інформаційними  технологіями задля використання їх у процесі організації життєдіяльності та у військових справах. Захід був організований Сумським обласним товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка в особі керівника Олексія Шевченка, членами громадської ради, очільниками Сумської обласної державної адміністрації, військовими, науковцями, експертами.

У цьому дописі ми намагаємося пояснити головну ідею та практичне значення проекту для усіх сучасних українців.

А почнемо ми, шановні пані та панове, з практичного значення «Кіберджури».

Ви упевнені, що ваші земельні ділянки оформлені у належний спосіб? Чи оволоділи ви  сучасними цифровими технологіями, аби «побачити» свою землю у мережі Інтернет і засвідчитися, що саме ви зафіксовані як власник?

У вас державні акти на землю чинні, тобто оформлені відповідно до останніх вимог?

Ви упевнені, що використовуєте ефективно свої городи, дачі, присадибні ділянки відповідно до останніх досягнень науки?

Чи знаєте ви про можливості організації власного бізнесу в Інтернет?

Чи не вбачаєте ви можливості розвитку кооперативного руху з використанням сучасних цифрових технологій? Зокрема, з метою формування внутрішнього споживчого ринку?

Ви думали над розширенням кола ваших колег у форматах ДІЛОВОГО, а не розважального спілкування в Інтернет?

Це далеко не всі проблеми, які можна вирішити у комунікативному полі проекту «Кіберджура».

* * *

Орест Субтельний, український історик, автор підручника «Україна. Історія» писав, що українці виходили на роботу у поле «з рушницею напоготові», а сама рідна Україна «оточена хижаками-сусідами».

І це треба сприйняти як об’єктивну ситуацію – тобто таку, яка існує незалежно від наших бажань. Ми або живемо у ній, або ігноруємо. У першому випадку ми маємо стале майбутнє, а у другому – ми приречені на поневолення та злидні.

 Наша стурбованість сучасною військової загрозою не може обмежуватися ірраціональним галасом навколо твердження «Путін нападе!». В Україні є розумні люди, які у тому числі мають пропозиції щодо використання цифрових технологій задля нашої безпеки та успішного розвитку.

* * *    

Пропоную осмислити значення слова «кіберджура».

Воно складається з двох слів: «кібер» і «джура». Якщо з «кібер» зрозуміло – мається на увазі кібернетика - наука про загальні закони одержання, зберігання, передавання та перетворення інформації у складних керуючих системах. Звернемо увагу на два аспекти, що актуалізують проблематику.

Перший аспект. Ми живемо у складному світі, у якому організувати ефективну життєдіяльність можливо активною розумовою діяльністю. І вирішальну роль тут відіграє самоосвіта, яка у свою чергу потребує максимальної самодисципліни та раціональної мобілізації власних ресурсів.

Другий аспект. Сучасні складні системи існують у цифрових форматах, що зумовлює необхідність опанування ними.

А хто є Джура? А ось тут ми торкаємося фундаментального філософського питання про зв’язок поколінь.

Джура - це молодий хлопець, що виховувався на Січі   досвідченими козаками. Його навчали не тільки воювати та бути фізично сильними, але й бути настільки освіченим, аби займати керівні посади. Також навчали основам медицини, куховарити, доглядати за пораненими, служити у церкві.

А ми достатньо приділяємо уваги молодому поколінню українців?

Це питання нашого майбутнього.

Олег Туляков,

Координатор проекту «Мир у цифровий час»,

голова громадської ради при Сумській обласній державній адміністрації,

доцент Сумського державного університету

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.