Дата публікації:
26 вересня 2022
Кількість переглядів:
97
Поділитися:

Олена Купенко та Крістіна Сахно, викладачі кафедри психології, політології та соціокультурних технологій СумДУ, виступили в якості тренерок чотириденної школи-тренінгу «Механізми посилення соціальної згуртованості та солідарності в місцевих громадах під час війни» в рамках   Програми по відновленню порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час» від «Фундації прав людини».

Школа-тренінг відбулася 10-13 вересня 2022 року і зібрала учасників і учасниць з різних областей України. В основу тренінгу було покладено сучасне розуміння понять згуртованість і солідарність в європейських документах, а також теорія управління спільним Е.Остром і теорія морального розвитку Л.Кольберга. Завданням тренерів було звернути увагу групи на те, що один із вимірів соціальної згуртованості – це почути кожен Голос, а фундаментальний принцип досягнення Цілей сталого розвитку – це принцип «Нiкого не залишити осторонь».

Вправа «12 кроків» принесла із собою відкриття того, що носії однакових ролей абсолютно по-різному просунули цими кроками своїх персонажів - «людину з інвалідністю (1)» та «людину з інвалідністю (2)», так само «матір-одиначку (1)» і «матір-одиначку (2)», а «дівчина-сирота 14 років» змогла зробити лише 1 крок із 12, пропонованих сценарієм гри.  А у вправі  «Ідеальний будинок» учасники тренінгу намагалися «почути» і «не залишити осторонь» і «дівчину-сироту 14 років», і «ВПО з Донеччини», і «іноземця-біженця». Це було непросто, але зацікавлені, мотивовані, активні та відкриті до нового учасники змогли знайти рішення тренінговим завданням. Сподіваємося, що це матиме свою користь і для їх подальшої практичної діяльності.

Тренерки висловлюють вдячність всім учасникам за гарну атмосферу і позитивний настрій, а команді «Фундації прав людини» за надану можливість.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.