Дата публікації:
09 грудня 2023
Кількість переглядів:
187
Поділитися:

У Сумському державному університеті продовжує свою роботу Форум студентських ініціатив – щорічний захід, започаткований кафедрою психології, політології та соціокультурних технологій. Захід є конкурсом проєктів громадянської дії та місцем для обміну думками, ініціативами, пропозиціями, поглядами на те, як молодь може підтримати розвиток демократії та громадянського суспільства в Україні.

Традиційно першими розпочали захист проєктів студенти НН Медичного інституту СумДУ. Команди змагалися за право розмістити кращі проєкти на Всеукраїнській мапі проєктів, а також представляти університет на Всеукраїнському конкурсі студентських проєктів громадянської дії, який проводить Міжнародна фундація виборчих систем (IFES). Таким чином, Форум є першим, відбірковим етапом Всеукраїнського конкурсу ДемБачення. Обов’язковою умовою конкурсу є розроблення та реалізація студентських проєктів протягом вивчення навчальної дисципліни «Інтегрований курс «Демократія: цінності, принципи, механізми», який є обов’язковим для студентів усіх спеціальностей, усіх форм навчання в СумДУ.

«Що ми можемо зробити зараз, щоб жити в здоровому демократичному суспільстві»? Саме таким було гасло цьогорічного Форуму для студентів спеціальностей «Медицина» та «Стоматологія». Тому проблеми підтримки тих категорій населення, які працюють із людьми, реабілітація та інтеграція вразливих категорій виявилися пріоритетними. Однак, проблеми, пов’язані зі здоров’ям сучасного суспільства не вичерпують весь перелік проблем, над вирішення яких працювали студенти. Актуальними та значимими для українського суспільства залишаються проблеми кібербезпеки, подолання булінгу серед підлітків, ставлення до тварин, забруднення водойм тощо.

«Важливо відзначити, – говорить доц., канд. політ. наук Валентина Опанасюк, – що майбутні медики цьогоріч звернули увагу на сфери забезпечення життєдіяльності суспільства, які визначають і формують наше майбутнє. Це сфери ментального здоров’я, освіти та культури. Особливістю цьогорічного Форуму також є розширення переліку цільових груп, проблеми яких намагалися  вирішували студенти».

Форум студентських ініціатив стартував два тижні тому і продовжить свою роботу до середини грудня 2023 року. Попереду ще захисти проєктів студентів інших факультетів і вибір кращих із них на основі глядацьких симпатій. Проте, студенти вже відзначають головні свої досягнення – вони навчилися працювати в команді, прогнозувати результати своєї діяльності в нерівноважних умовах, приймати обґрунтовані рішення, налагоджувати зв’язки, виступати публічно, не боятися захищати свої інтереси як людини та громадянина. 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.