Дата публікації:
05 лютого 2024
Кількість переглядів:
150
Поділитися:

На базі кафедри ППСТ 2-3 лютого відбувся перший тренінг «Вистоїмо разом: комплексна робота з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом», в якому взяли участь 12 учасників/ниць з Краснопільської та Білопільської громад.

Тренерками виступили: Світлана Півень, кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри громадського здоров’я СумДУ, сертифікована тренерка в тематиці «Сексуальне насильство, пов’язане з війною: надання комплексної допомоги постраждалим» та Наталія Теслик, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету.

Програма першого дня тренінгу включала 3 блоки з наступних тем:

  • Що таке сексуальне насильство пов’язане з конфліктом (СНПК), національне законодавство та міжнародні стандарти.
  • Надання допомоги особам, постраждалим від СНПК: права постраждалих осіб.
  • Надання допомоги особам, постраждалим від СНПК: ідентифікація, взаємодія суб’єктів.

Для закріплення теоретичних знань використовувалися індивідуальні та групові вправи і робота з кейсами. Наприклад, для розмежування двох понять «сексуального насильства» і «СНПК» виконували вправу на визначення елементу злочину. Учасники та учасниці отримали навичку ідентифікувати СНПК і відрізняти його від сексуального насильства за трьома основними аспектами: хто вчиняє злочин, з якою метою і де це відбувається.

Виконувалася групова робота для визначення можливої додаткової шкоди, яку можуть нанести постраждалій особі мешканці ТГ і суб’єкти надання допомоги. Учасники та учасниці були поділені на 2 групи, обговорювали і фіксували на аркушах паперу варіанти можливої додаткової шкоди, потім відбувалося загальне обговорення напрацювань і підведення підсумків з цього питання. Соціальні працівники та психологи отримали детальну інформацію щодо питання як і у який спосіб постраждала особа може бути додатково травмованою.

Розбираючи питання прав постраждалої особи учасники та учасниці працювали з Кодексом Мурад (групова робота). Було запропоновано опрацювати принципи кодексу, які були зазначені на картках і загально їх обговорити. Присутні отримали розуміння як використовувати основні принципи кодексу в практичній діяльності  і на чому вони базуються.

У рамках вивчення третьої теми було запропоновано розібрати кейс. За наведеними ситуаціями  потрібно було визначити, яку допомогу може потребувати постраждала особа, хто може надати цю допомогу і як проводити документування цього випадку. Учасники та учасниці отримали базові навички комунікації з постраждалою особою, розуміння важливості взаємодії суб’єктів у наданні комплексної допомоги постраждалим.

Другий день тренінгу був присвячений розгляду наступних тем:  соціально-психологічні, віктимологічні особливості, психологічні зміни постраждалих від СНПК, особливості комунікації із постраждалими від конфлікту, ресурсність особистості як мета соціальної сфери у подоланні наслідків травматизації.

Робота з людьми завжди вимагає самопожертви, готовності віддавати та піклуватися, а коли йдеться про роботу з постраждалими від СНПК, особливо в умовах прикордоння та щоденних ризиків для життя. Учасниці та учасники проживають на території, близькій до лінії розмежування конфлікту, вони знають, що таке війна не з чужих слів. Більше того, робота та допомога інших стає їхнім шляхом посилення персональної стійкості. Водночас надзвичайно значимо підтримувати та розвивати ресурсність працівників соціальної служби, психологічних, педагогічних працівників, їхню спроможність спертися на внутрішні і зовнішні чинники турботи не лише про інших, але і про себе.

Постраждалі від СНПК – це окрема віктимологічна категорія осіб, які потребують окремого підходу, розуміння закономірностей, можливих особистісних змін та труднощів комунікації. Адже в таких випадках, жертви не лише страждають від завданої травми, але і можливого осуду, особливого ставлення. Розуміння потреб та не ретравматизуюче сприйняття – основа системи допомоги постраждалим від СНПК. Під час тренінгу проговорили про фази та шляхи впливу на стрес, нормальність будь-яких реакції на ненормальні події, про віктимологічні особливості постраждалих від СНПК, бар’єри комунікації та багато іншого.

Також, в рамках тренінгу були заплановані два вуступи запрошених спікерів: в перший день учасниці та учасники працювали з Валентиною Волобуєвою, заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області; у другий день - з Марією Карч, практичним психологом, волонтером психосоціальної підтримки Сумської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

Учасники/ці були надзвичайно активні, залучені, мотивовані та визначали це підвищення кваліфікації як джерело натхнення до подальшої праці, внеску в нашу спільну Перемогу та відбудову України. Щодо побажань, висловлювали необхідність формування банку ресурсів в ТГ і області в цілому, а також наявність єдиного шаблону для документування випадку СНПК.

 

«Короткострокова програма підвищення кваліфікації соціальних працівників та психологів у роботі з жінками, які зазнали сексуального насильства» реалізовується ГО «Можливість твого розвитку» - грантером Українського Жіночого Фонду/УЖФ у співпраці з кафедрою психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету та Департаментом соціального захисту населення Сумської ОВА в рамках проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК», який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.