Дата публікації:
22 травня 2020
Кількість переглядів:
607
Поділитися:

29 квітня відбувся вебінар “Можливості впливу на виконання владою зобов’язань щодо Резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в рамках реалізації Програми по відновленню миру та діалогу для внутрішньо переміщених жінок “Голос жінки має силу – 2020”. Організатором заходу виступила громадська організація “Фундація прав людини”. Учасницями вебінару стали амбасадорки та координатори проекту з 10 регіонів України. В якості експерта ми запросили Юлію Михайлівну Савельєву, яка координує діяльність Всеукраїнської мережі осередків гендерної освіти ВНЗ, є тренеркою та консультанткою програм з гендерної рівності, викладачем Сумського державного університету.

Під час першої сесії вебінару ми розглянули 4 стовпа, на яких базується Резолюція “Жінки, мир, безпека”: участь, попередження, захист жертв і постраждалих та відновлення після конфліктів. Україна є унікальною в тому, що розробила власний Національній план дій з виконання резолюції саме під час воєнного конфлікту. Було з’ясовано, що конфлікти по-різному впливають на жінок та чоловіків, підкреслюючи важливість та специфічність участі та впливу жінок на процеси миробудівництва та захисту.

Визнання жінки саме як суб’єкта миротворчих процесів дуже важливе з позиції гендерної рівності. За словами Юлії Савельєвої: “Це означає ставлення до жінки не як до особи, яку опікають і за яку вирішують як їй поводитися та чим займатися під час конфлікту, а як до особи яка є активною в плані впливу на процеси миробудівництва та захисту”.

З офіційних статистичних джерел відомо, що у суспільствах, де забезпечується гендерна рівність, конфліктність, як явище мінімізується. “Якщо в країні є можливість створити рівні можливості жінкам та чоловікам, то сам по собі конфліктний інцидент має менше шансів реалізуватися. А якщо вже він відбувся – то за умов дотримання принципів гендерної рівності – конфлікт розвиватиметься в інший спосіб, вирішиться більш ефективно” – наголосила експертка.

Також ми приділили увагу тому, яким чином можновладці працюють з попередженням конфліктів в рамках виконання Резолюції 1325, які міністерства та департаменти відповідають за виконання приписів Резолюції та як здійснювати моніторинг виконання владою на місцях Національного плану дій.

Під час другої сесії вебінару – дискусії – представники 10 регіонів, задіяних в проекті поділилися власним досвідом та баченням щодо підготовки рекомендацій для влади. Сподіваємося що вебінар був корисним і найближчим часом амбасадорки проекту підготують запити та рекомендацій до місцевої влади щодо реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.