Дата публікації:
06 жовтня 2020
Кількість переглядів:
150
Поділитися:

До Дня художника, який відмічається у другу неділю жовтня галерея мистецтв «Академічна» підготувала виставку – екскурсію італійськими містами: Болонья, Рим, Неаполь, Іскія. Це стало можливим завдяки   мистецьким творам Юрія Фірсіка – викладача Сумського вищого училища культури і мистецтва імені Д. Бортнянського.

Сумський художник здійснив у 2018 році подорож по Італії, знаходячи час не тільки для знайомства з пам’ятками культури та мистецтва, але й для їхньої фіксації на папері акварельними фарбами. Основна частина творів – архітектурний пейзаж. На деяких з них відвідувачі зможуть легко впізнати найбільш знані архітектурні споруди, наприклад, Колізей. На інших митця приваблювали фонтани, вузенькі вулички, пам’ятники. Але центральне місце в експозиції виставки зайняли композиції із зображенням невеличкого острова Іскія.

Іскія.jpg

На одних можна побачити панорамні пейзажі острова, на інших – буденне життя острів’ян і туристів, які приїжджають сюди з усього світу. Знайшла місце у творах сумського митця й головна архітектурна пам’ятка острова -  Арагонський замок.Дерева_в_Іскії.jpg

Цікаво, що у ХVІІІ столітті мешканці Іскії знайшли притулок і захист від піратів саме у цьому замку і лише згодом перемістилися на іншу територію острова. Острів відвідав у 90-х роках ХІХ століття український художник Михайло Беркос, який написав там декілька творів. Два з них знаходяться у Харківському художньому музеї.

Неаполь.jpg

Отже, сумський митець продовжив цю традицію, задокументувавши у мистецьких творах унікальне місце, яке відвідав свого часу й великий італійський скульптор Мікеланджело Буонаротті. Першими відвідувачами виставки стали першокурсники спеціальності МСКД на чолі з професором, доктором філософських наук Ольгою Бойко.

С. Побожій, доцент кафедри ППСТ, керівник галереї  «Академічна»

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.