Дата публікації:
15 грудня 2021
Кількість переглядів:
146
Поділитися:

В СумДУ підбили підсумки реалізації програми «Попередження насильства серед дітей та щодо дітей у загальноосвітніх навчальних закладах», що впродовж п’яти років реалізовувалась спільними зусиллями СумДУ, громадської організації «Жіночий консорціум України» та пілотних шкіл - КУ «Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22 імені Ігоря Гольченка СМР» і Лебединської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1.

Під час підсумкової конференції було презентовано досягнуті результати, набутий досвід, а також методичні матеріали «Організація роботи з розв’язання проблеми насильства у школі».

Учасниці конференції мали змогу ознайомитись з підходом, запропонованим програмою, для попередження насильства, а саме – підтримка педагогів та організація цієї роботи як системи правил. Впродовж п’яти років школи-учасниці проєкту проводили дослідження, проходили цикл тренінгів, розробляли плани дій, брали участь у супервізіях. Тривалий період реалізації проєкту відзначився суттєвими змінами в зовнішніх умовах – це і виокремлення булінгу як прояву насильства, посилення ролі загальноосвітніх навчальних закладів у розв’язанні проблеми насильства серед дітей та стосовно дітей, і пандемічні обмеження. Але проблема насильства не просто не втрачала своєї актуальності, а й набирала гостроти, в тому числі - внаслідок вищеозначених причин. Крім того, для шкіл останнім часом постала потреба розроблення внутрішніх політик щодо проблеми насильства, набуття навичок реагування на випадки насильства. Тому проєкт створив додаткові можливості для шкіл проваджувати цю роботу більш професійно, із застосуванням сучасних підходів та інструментів. А пандемія виявила ще й потребу підтримки вчителів задля запобігання синдрому професійного вигорання, навчання педагогів бути ресурсними у змінному та невизначеному середовищі.

Для продовження практик, запропонованих проєктом, педагоги отримали методичні матеріали та навички проведення супервізій. Адже процес розбудови безпечного, доброзичливого та вільного від насильства середовища в навчальних закладах має бути постійним, системним та комплексним.  

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.