Дата публікації:
12 лютого 2024
Кількість переглядів:
123
Поділитися:

9-10 лютого на базі кафедри ППСТ відбувся 2й тренінг «Вистоїмо разом: комплексна робота з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом», на якому були присутні соціальні працівники та психологи з Миколаївської, Попівської, Краснопільської та Сумської громад.

Тренерка Світлана Півень розповідала про сексуальне насильство пов’язане з конфліктом і його вплив на постраждалу особу, про особливості кваліфікації СНПК відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства. Учасниці дізналися про важливість ідентифікації осіб постраждалих від СНПК, розбирали основні аспекти, які необхідно враховувати при спілкуванні з особою, постраждалою від СНПК. Також говорили про те, яка додаткова шкода може бути завдана постраждалій особі надавачами послуг та громадою.

З Валентиною Волобуєвою, заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, ознайомилися зі стратегією забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків, для ведення справ щодо сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом.

В другий день тренерка Наталія Теслик навчала психологічним умінням, необхідним для роботи з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, вивчали техніки активного і пасивного слухання, говорили про бар’єри спілкування та порозуміння, проводили тренінгові вправи із розвитку комунікативних компетенцій при наданні допомоги постраждалим від СНПК. Соціальні працівники та психологи вивчали віктимологічні та психологічні особливості постраждалих від СНПК, говорили про складнощі комунікації із постраждалими від конфлікту, практикувалися в різних техніках слухання, ґендерно-чутливому підході та орієнтуванні в спілкуванні на постраждалу особу. Тренерка проводила арт-терапевтичні вправи щодо посилення особистісної асертивності, а також на підвищення ресурсності інших та власної ресурсності учасників/ць.

Під час виконання вправи "Моя позиція", працюючи у підгрупах, учасниці зображали не лише різні варіанти травматизації постраждалих від СНПК, але і особливості надання допомоги жертвам.

Також учасниці працювали з арт-терапевтом та практичним психологом,  волонтером психосоціальної підтримки Сумської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Марією Карч. Робота з глиною тривала у декілька етапів. Перший етап - підготовчий - його завдання це знайомство з глиною, розігрів, для цього виконували вправу “Каракулі” - завданням учасників було як слід розім'яти руки: прикрити очі, розслабитися, і утворити фігуру з глини. Далі була техніка «Трансформація почуття», мета якої - пропрацювання та робота із негативними емоціями та спогадами. Учасниці мали зліпити образ того стану, який у них усередині, уявити те неприємне почуття, яке їх охоплює, проблему, яку вони хочуть вирішити чи внутрішній конфлікт. І після цього - спробувати зобразити проблему за допомогою глини. Після цього соціальні працівники та психологи аналізували свої фігури. Після обговорення зліплених фігур, учасниці мали зліпити те, що для них  є вирішенням проблеми - трансформувати цю фігуру. Далі за допомогою допоміжних запитань, учасники мали змогу проаналізувати свої результати.

Під час заняття з глинотерапії багато учасниць говорили про мир, Перемогу, відновлення кожного, символом яких для когось є склеєна ваза, а для когось - український прапор.

На тренінгу працювала надзвичайно вмотивована, сконцентрована група, яка активно взаємодіяла та підтримувала один одну. Всі учасниці мають досвід роботи в соціальній сфері, що, очевидно, впливає на готовність вислухати та відреагувати безоціночно, стати ресурсом іншому. В той же час важливими були моменти пропрацювання самопідтримки, уваги до власного стану, проживання стресу.

 

«Короткострокова програма підвищення кваліфікації соціальних працівників та психологів у роботі з жінками, які зазнали сексуального насильства» реалізовується ГО «Можливість твого розвитку» - грантером Українського Жіночого Фонду/УЖФ у співпраці з кафедрою психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету та Департаментом соціального захисту населення Сумської ОВА в рамках проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК», який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.