Дата публікації:
28 березня 2023
Кількість переглядів:
125
Поділитися:

Минулого тижня група з України здійснила інформаційний візит до Брюсселю. У складі  команди - переможці радіомарафону НАТО, конкурсу есе, а також студенти, які цікавляться міжнародними відносинами, дипломатією та ситуацією в геополітичному просторі. Я, Зореслава Шеденко, магістрантка спеціальності «Політологія», стала однією з учасниць цієї події.

Протягом цього візиту ми мали надзвичайну можливість відвідати SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) та Штаб-квартиру НАТО в Брюсселі. Ці структури забезпечують координацію всіх зусиль Альянсу задля протистояння викликам світової безпеки.

У перший день відвідали кілька брифінгів військових різних країн: дізналися про історію створення НАТО, основні принципи організації, структуру, співпрацю з Україною, заходи з поліпшення комунікації між SHAPE та громадськістю.

SHAPE  – це місце, де постійно працюють військові з 30 країн-учасниць Альянсу. Вони моніторять безпекову ситуацію у світі, розробляють плани операцій, координують співробітництво у сфері безпеки тощо.

SHAPE був створений як місто в місті, де є все для комфортного проживання: житлові квартали, школи, магазини, церкви, спортивні зали, кафе, бари, дитячі садочки. Тут навіть є власна поліція, що забезпечує нульовий рівень злочинності та максимальну безпеку тутешніх мешканців. Для нас провели оглядову автобусну екскурсію цією територією.

Другий день інформаційного візиту пройшов у Штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Ця установа забезпечує співпрацю представників усіх 30 країн-членів НАТО за всіма напрямками роботи з безпекою. Саме тут вирішуються ключові питання світового порядку та приймаються найважливіші політичні рішення.

Сама споруда вражає масштабністю, цікавими архітектурними рішеннями й продуманістю. Про все це та багато іншого ми змогли дізнатися під час невеличкої екскурсії відкритою для відвідувачів частиною приміщень, яку провів Ніколас Нгуєн, керівник Відділу публічної інформації.

Протягом дня відвідали кілька брифінгів у Трансатлантичному залі засідань, серед яких треба виділити захожди, що проводили:

  • Вінета Клейне, директорка Центру інформації та документації НАТО, розповіла про реакцію Альянсу на війну в Україні, а також вплив війни на партнерство Україна-НАТО
  • Флоріан Енке, представник Управління політичних відносин та політики безпеки, говорив про перспективи для партнерства, виклики глобальній безпеці та вплив нинішніх подій у світі на колективне майбутнє.
  • Світлана Кобзар із відділу операцій НАТО розповіла про "Комплексний пакет допомоги для України", а опісля ми змогли обговорити всі переваги цього проєкту.
  • Брифінг Юліюса Грубляускаса (співробітника Відділу кліматичної та енергетичної безпеки) був присвячений енергетичній безпеці у світі. Розмова стосувалася атомної електроенергії, ядерного шантажу, наслідків атак на об'єкти енергетики в Україні, а також альтернативних сценаріїв розвитку енергосистем різних країн у майбутньому.
  • Пол Магіс влаштував нам справжній тур Відділом з комунікацій НАТО, який він представляє. Учасники візиту відвідали телестудію, де часто записуються звернення керівників НАТО, апаратну, звідки модеруються всі прес-конференції та виступи, радіостудію (що наразі стала подкаст-студією) та низку інших, не менш цікавих об'єктів. Паралельно говорили про представництво Альянсу в цифровому просторі, зокрема – про соцмережі.

Наостанок відбулася зустріч із представником місії України при НАТО, який розповів про сучасні обставини співпраці нашої країни та Альянсу, а також особливості роботи дипломатів обох сторін.

Інформаційний візит завершився оптимістично й натхненно. Це був той унікальний досвід, який не забудеться, мотивуватиме працювати над собою та розвивати свою країну.

Щиро вдячна Представництву НАТО в Україні й Кафедрі психології, політології та соціокультурних технологій за можливість долучитися до цієї поїздки! (Зореслава Шеденко, магістрантка кафедри ППСТ, група ПТ.м-21)

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.