Освітня програма «Соціальна робота»

спеціальність 231 «Соціальна робота»

 

Програма розроблена відповідно до місії та стратегії університету, спрямована на здобуття студентами поглиблених теоретичних та практичних знань, умінь та розуміння в області соціальної роботи, підготовку фахівців, здатних розв'язувати складні спеціалізовані задачі та прикладні проблеми соціальної сфери або у процесі навчання, у тому числі управління соціальними процесами та процесами індивідуального розвитку особистості, що дасть їм змогу ефективно виконувати завдання інноваційного характеру відповідного рівня професійної діяльності, орієнтовані на дослідження й розв’язання складних задач профілактики складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізації їх негативних наслідків для осіб/сімей, а також сприяння соціальному розвитку, соціальній згуртованості, активізації людей, реалізації життєвих сил людей.

 

Спеціальність «Соціальна робота» в СумДУ

 

Обов'язкові освітні компоненти поточного навчального року (в розрізі семестрів викладання):

 

1 семестр:

2 семестр:

1-2 семестр:

3 семестр:

4 семестр:

5 семестр:

6 семестр:

7 семестр:

8 семестр:

 

Список орієнтовних тем кваліфікаційних робіт для ОП 231 «Соціальна робота» на 2023-2024 н.р.

Програма атестаційного екзамену за ступенем «бакалавр» зі спеціальності 231 «Соціальна робота»

 

 

Силабуси вибіркових навчальних дисциплін циклу циклу професійної підготовки підготовки за спеціальністю 231 "Соціальна робота":

 

Силабуси вибіркових навчальних дисциплін циклу професійної підготовки за освітньою програмою «Соціальна робота»:

 

 

Наші досягнення в неформальній освіті:

05.02.2024. Неформальна освіта студентки ОП «Соціальна робота» в Польщі. Здобувачка ОП "Соціальна робота" взяла участь у тренінговому курсі. Захід відбувся 29 січня – 5 лютого 2024 року в м.Прудник (Польща) в рамках програми Erasmus+ "Think before You Share - Role of Media Literacy against the wave of disinformation". Метою було зміцнення стійкості молоді через навчання інструментам і програмам, що необхідні для перевірки фактів, розпізнавання візуальної маніпуляції та  пошуку першоджерел.  
19.12.2023. «Актуальний захід об'єднав інтереси учасників різних освітніх програм». Здобувач спеціальності «Соціальна робота» Данило Куц взяв участь у заході «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей».

19.12.2023. «Майбутні соціальні працівники та медики на тренінгу з попередження суїцидальної кризи». Зобувач Данило Куц (освітня програма «Соціальна робота») взяв участь у тренінгу «Виявлення та попередження суїцидальної поведінки», який у місті Суми провела Lifeline Ukraine спільно з International Medical Corp.

05.12.2023. «Здобувачки кафедри ППСТ взяли участь у міжнародному тренінгу з ненасильницьких дебатів». 13-21 листопада здобувачки другого курсу освітньої програми «Соціальна робота» Катерина Марчук і Катерина Святець взяли участь у тренінгу посилення участі молодих людей через залучення до ненасильницьких дебатів у м. Турин, Італія.

23.09.2023. «Здобувачі спеціальності «Соціальна робота» долучилися до кампанії «Молодь у місцевому врядуванні»». Заходи відбулися в межах проєкту «Молодь у місцевому врядуванні», який реалізується громадською ініціативою Місцеві депутати. Атестація разом з Сумською платформою реформ:
- Здобувачі кафедри ППСТ долучилися до кампанії «Молодь у місцевому врядуванні»

- Здобувачі кафедри ППСТ продовжують активності в рамках кампанії «Молодь у місцевому врядуванні»

- Здобувачки ОП "Соціальна робота" провели зустріч із депутатом

9.11.2022. «Здобувачі освітніх програм «Соціальна робота» і «Психологія» взяли участь у форум-театрі в рамках проекту «Мир у цифровий час»».

31.08.2020. «Студентки "Соціальної роботи" стали учасницями "Літньої школи для майбутніх соціальних працівників та психологів"». Студентки спеціальності "Соціальна робота" взяли участь у навчанні з теми "Протидія торгівлі людьми" від та отримали звання амбасадорок.

16.11.2019. «Марафон з написання листів». Студентки спеціальності "Соціальна робота" Кравченко Інна та Стрельченко Єлизавета стали учасницями тренінга для координаторів "Марафону з написання листів", який щорічно проводить Amnesty International, приурочений до 10 грудня – Міжнародного дня прав людини.

Методичні матеріали:

 

Для забезпечення високого рівня підготовки фахівців за даною спеціальністю Сумський державний університет має потужну власну базу аналітичних та дослідницьких центрів:

Для проходження здобувачами практики та стажувань підписані угоди та договори  з низкою установ, організацій: Обласною комунальною установою «Соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Сумської обласної ради, Комунальною установою Сумської обласної ради Сумський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці, Департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради, КУ Сумської міської ради «Берегиня», Службою у справах  дітей Сумської міської ради, РЦ з надання вторинної правової допомоги, Сумською гімназією №1, комунальним закладом Липоводолинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів, Конотопським районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, Інклюзивно-ресурсним центром Недригайлівської  селищної ради, ГО «Організація переселенців «Потрібні люди», ГО «Сумське громадське коло», ГО «Товариство допомоги особам з  інвалідністю внаслідок інтелектуальних  порушень «Феліцитас»,  ГО «Місто розумних», АОСББ «Сумщина» та іншими організаціями.

 Приклади нашої практики соціальної роботи:

26.04.2024. Здобувачі третього курсу освітньої програми «Соціальна робота» проводять заняття на базі ГО «Феліцитас». Було проведене заняття з аплікації та заняття з рухової активності.

18.04.2024. Катерина Завадська, здобувачка освітньої програми «Соціальна робота» СумДУ, провела перше заняття тренінгового курсу «Говори. Слухай. Відповідай» на факультеті психологічної підтримки університету третього віку Сумського міського територіального центру «Берегиня».

09.04.2024. Відбулося чергове заняття, підготовлене студентами першого курсу спеціальності «Соціальна робота» для клієнтів Центру «Сприяння» ГО «Феліцитас». Здобувачі продовжили проводити з вихованцями вправи з малювання.

21.03.2024. Здобувачі першого курсу освітньої програми «Соціальна робота» отримали важливий досвід підготувавши і провівши творче заняття для людей з інтелектуальним порушеннями на базі Центру «Сприяння» ГО «Феліцитас».

26.02.2024. Творча складова в навчальному процесі студентів ОП «Соціальна робота». Творчість є складовою соціальної роботи і тому наші здобувачі мають у навчальному процесі творчі завдання. 

Одне з таких завдань – створення дитячої розвивальної іграшки своїми руками після знайомства із педагогікою М.Монтесорі в курсі «Загальна та соціальна педагогіка». Ціла колекція розвивальних іграшок створена в цьому начальному році здобувачами групи СР-21. Ця колекція має навіть спільний «фірмовий знак» групи – зображення ромашки. 
 

18-19.01.2024. Майстерня "Досвід ненасильницьких дебатів: рівний рівному" була організована здобувачами ОП "Соціальна робота". Здобувачі ділились знаннями, які отримали під час проходження програми академічної мобільності в Італії, за підтримки ГО “Центр євроініціатив” у співпраці з Навчальним центром Серено Регіс (Італія) та Автономним університетом Барселони (Іспанія). З учасникам були проведені лекції про техніки активного слухання, про правила створення теми для дебатів, міні-дебати в групі, показуючи на прикладі різні техніки, різноманітні вправи для покращення комунікації в групі.

28.12.2023. «Здобувачі кафедри ППСТ практикуються в арт-терапевтичних методиках». Катериною Завадською та Аліною Сіробабою, здобувачками Сумського державного університету освітньої програми “Соціальна робота”, на базі Сумського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», відділення “Калина”, було проведено арт-терапевтичну методику для відвідувачів “Університету третього віку”.

 

04.12.2023. «Здобувачі кафедри ППСТ завітали до відділення денного перебування "Спільнота"». До Міжнародного дня людей з інвалідністю здобувачі підготували нове прочитання відомої казки "Червона шапочка".

21.11.2023. «Досліджуємо досвід спортивної діяльності осіб з інвалідністю». Соціалізація осіб з інвалідністю шляхом їх залучення до спорту  - такий напрям курсового та кваліфікаційного проекту Аліни Пирог, студентки спеціальності «Соціальна робота» СумДУ (керівник – доцент Олег Туляков).

 

02.06.2023. «Здобувачка ОП «Соціальна робота» кафедри ППСТ вдосконалює свої професійні навички шляхом виготовлення розвиваючих іграшок для дітей». Здобувачка ОП "Соціальна робота" Мілена Ященко не лише досліджує роль іграшок в сфері соціальної роботи, але і виготовляє їх.

03.05.2023. «Взаємодія поколінь: граємо, навчаємося, надихаємося». Здобувачі освітньої програми «Соціальна робота» СумДУ разом із здобувачами університету третього віку КУ «Берегиня» Сумської ТГ взяли участь у грі в «Світ громад».
02.11.2022.««З турботою про рідних». Студентки другого курсу спеціальності «Соціальна робота», вивчаючи курс «Соціальна геронтологія», не залишають без уваги і своїх старших рідних. Про отриманий досвід розповідає студентка Аліна Сіробаба.
20.06.2022. «Я маю допомогти!»: студенти факультету ІФСК утворили волонтерський рух».
18.06.2022.  «В пошуках скарбів». Студенти спеціальності «Соціальна робота» і «Менеджмент соціокультурної діяльності» провели дитячий розважальний квест «В пошуках скарбів».
16.12.2021. «Студентка 4го курсу соціальна робота Юлія Якущенко в рамках підготовки курсової роботи провела тренінги для безробітних Краснопільського центру зайнятості».
04.12.2019. «Форум-театр: глядач=актор».  Студентки спеціальності "Соціальна робота" Кравченко Інна, Стрельченко Єлизавета та Марина Ніколаєнко на запрошення ГО"Калинове гроно" провели форум-театр для учнів гімназії в Краснопільській ОТГ.
01.10.2019. «Методика Loesje для тих, хто хоче сказати якісь важливі речі суспільству».

Робота в організаціях державного управління та місцевого самоврядування, соціального захисту та надання соціальних послуг, охорони здоров’я, освіти, культури, правоохоронної сфери та сфери національної безпеки за національним класифікатором України «Класифікатор професій»: 2412 - Професіонали в галузі праці та зайнятості; 2446 - Професіонали в галузі соціального захисту населення.

Додаткова інформація про роботодавці:

Компетентності, здобуті в процесі навчання на освітній програмі «Соціальна робота», дозволяють випускникам працювати із різними цільовими групами у:

  • комунальних закладах соціального обслуговування;
  • в громадських організаціях;
  • професійно реалізовувати себе як ФОПи;
  • долучатися до соціальних проєктів і програм, проєктів гуманітарного реагування;
  • ініціювати власні проєкти

05.03.2024. Практичні заняття з технологій соціальної роботи для здобувачів третього курсу ОП «Соціальна робота» відбулися на базі практики в ГО «Феліцитас».

14.02.2024. Студенти освітньої програми «Соціальна робота» продовжують знайомство із досвідом ГО «Феліцитас». Висококваліфікований учитель-дефектолог Наталія Миколаївна Соломко, розповіла студентам про особливості цільової групи людей з інвалідністю в наслідок інтелектуальних порушень.

13.02.2024. «Наставництво фахівців-практиків в освоєнні документування в соціальній роботі». На запрошення громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень “Феліцитас”» студенти спеціальності «Соціальна робота» та «Психологія» кафедри ППСТ стали учасниками проекту «EU4Youth – працевлаштування молоді під час кризи: Програма персональної допомоги для людей з аутизмом, інтелектуальними та/або психосоціальними порушеннями в Україні»


 

20.12.2023. «Гостьова лекція про стратегії працевлаштування відбулася на кафедрі ППСТ для спеціальності "Соціальна робота"». Відбулася гостьова лекція Віри Родіонової, фахівця з HR напрямку, рекрутингу та навчання персоналу, представниці неприбуткової організації «Power Hub Zug», створеної Швейцарії в 2022 році для допомоги українцям у працевлаштуванні. Зустріч була присвячена тематиці «Різниця працевлаштування в Україні та закордоном».
05.10.2023. «Здобувачі ОП "Соціальна робота" відвідали Департамент з питань соціальної політики, ветеранів, та реінтеграції». Зустріч відбулася в рамках забезпечення практико-орієнтованого навчання дисципліни «Система організації соціальних служб із змістовим модулем: Організація систем документування соціальної роботи». Під час зустрічі директор Департаменту, Людмила МУСІЯКА, провела ознайомчо-пізнавальну лекцію щодо роботи органів соціального захисту на різних рівнях, мережі структур та установ, що здійснюють функції соціального захисту, їх повноваження та напрями роботи.
19.05.2023. «Здобувачі освітніх програм «Соціальна робота» та «Психологія» відвідали КУ Сумської міської ради «Центр учасників бойових дій»». Екскурсію провела в.о.директора Центру Ольга Володимирівна Конюхова. Здобувачам розповіли про численні заходи, які проводяться центром, та запросила студентів на практику в якості помічників.
03.05.2023. «Зустріч із Вчителем: освітній проект для здобувачів кафедри ППСТ (відкрита лекція для здобувачів ОП "Соціальна робота")». Здобувачі освітніх програм «Соціальна робота» та «Психологія» зустрілися в онлайн-форматі із письменницею, кандидатом географічних наук Анною Коршуновою, вчителькою та керівницею наукового товариства «Інтелект»  КЗСОР «СОГІ для талановитих та творчо обдарованих дітей».
27.02.2023. «Діалог студентів спеціальності "Соціальна робота" кафедри ППСТ із практиками про соціальні послуги». Студенти спеціальності «Соціальна робота» мали можливість поспілкуватися із  заступницею начальника управління департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради Вікторією Литвиненко. До зустрічі долучилися також заступниця директора територіального центру «Берегиня» Ольга Андрєйчук та завідувачка відділення денного перебування «Калина» Ірина Нагорна.
21.03.2023. «Навчаємося активно, інтерактивно, практико-орієнтовано (відкрита лекція для здобувачів ОП "Соціальна робота")». У рамках дисципліни «Загальна та соціальна педагогіка» до лекції, присвяченої педагогічній взаємодії із дітьми з інвалідністю, долучилася керівниця ГО «Батьки онкохворих дітей» Оксана Смольникова.
17.03.2023. «Відкрита лекція для здобувачів освітньої програми "Соціальна робота" на тему наставництва».  У рамках дисципліни «Загальна та соціальна педагогіка» відбулася відкрита бесіда з волонтеркою, керівницею Першого Сумського гуманітарного штабу Ксенією Гриник.
17.03.2023. «Вивчаємо практики роботи з молоддю». Студенти спеціальності «Соціальна робота» із керівником практики САХНО Крістіною Сергіївною відвідали Молодіжний центр «Романтика». Директор центру ЮРЧЕНКО Світлана Вікторівна та молодіжний працівник центру провели ознайомчу екскурсію закладом, презентували діяльності центру, розповіли про роботу із молоддю, а також запропонували спільний розбір кейсів.

 

20.10.2021. «Цікаво про складне: психологічний погляд». Студенти другого курсу спеціальності «Соціальної робота» зустрілися з практичним психологом, кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри креативних індустрій та соціальних інновацій НУ «Чернігівська політехніка» Ганною Чепурною.

15.09.2021. «Знайомство першокурсників з Департаментом соціального захисту населення СОДА».  У рамках дисципліни «Система організації соціальних служб» пройшла зустріч студентів-першокурсників спеціальності «Соціальна робота» з Михайлом Володимировичем Дубровським, директором Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

05.02.2021. «Про досвід соціально-педагогічної роботи на базі освітнього закладу». В рамках дисципліни «Загальна та соціальна педагогіка» студенти спеціальності «Соціальна робота» зустрілися з випускницею кафедри, вихователем гуртожитку ДНЗ "Сумський хіміко-технологічний центр ПТО" Аліною Томіною.

04.02.2021. «Вивчаємо досвід соціальної роботи в ОТГ». Онлайн-зустріч студентів спеціальності «Соціальна робота», з Іриною Понирко, фахівцем соціальної роботи Березовської ОТГ, однією з переможців «Соціального Оскару СумДУ – 2020».

18.05.2020. «Онлайн-дискусія про базові алгоритми та етику "Телефону довіри"». Зустріч з психологом служби екстреної психологічної допомоги «Телефон довіри» Оксаною Корсун.

20.12.2020. «Вивчаємо наявні вакансії та плануємо власну кар’єру». Студенти спеціальності «Соціальна робота» відвідали з екскурсією Сумській міській центр зайнятості, де попрактикувалися в пошуку роботи.

18.12.2019. «Обговорення питання монетизації пільг». Лекцію про особливості та проблемні процесу монетизації пільг провів голова правління Асоціації об’єднання співвласників багатоповерхових будинків, член Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ при Кабінеті Міністрів України, член експертної ради роботодавців спеціальності «Соціальна робота» Сумського державного університету Гученко Роман Анатолійович.

 10.12.2019. «Про важливість співпраці лікарів, психологів і соціальних працівників говорили учасники лекції від практиків». Студенти спеціальностей «Психологія» і «Соціальна робота» зустрілися з представниками КНП СОР Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань, лікарем-психіатром Оксаною Миколаївною Черевко та лікарем-психіатром Андрієм Борисовичем Анплеєвим.

06.12.2019. «Студенти вивчали соціальну політику Краснопільської ОТГ». Студенти спеціальності «Соціальна робота» в рамках навчальних дисциплін «Соціальна робота на підприємстві» і «Вступ до спеціальності» зустрілися із селищним головою Краснопільської ОТГ Яремчуком Юрієм Анатолійовичем розповів

05.12.2019. «Лекційне заняття на базі Сумського геріатричного пансіонату для ветеранів війти та праці». Лекцію з дисципліни «Соціальна геронтологія» для студентів другого курсу спеціальності «Соціальна робота» провів лікар-терапевт Кривогуз Ігор Михайлович на базі КУ Сумської обласної ради «Сумський геріатричний пансіонат для ветеранів війти та праці».
03.12.2019. «Про престижність спеціальності та перспективи соціальної роботи в Україні». Зустріч з Головою правління громадської організації «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини» членом Експертної ради роботодавців Глобою Едуардом Володимировичем.
14.11.2019. «Методика Loesje об’єднує покоління у творчій взаємодії». Викладачами ОП «Соціальна робота» СумДУ разом із фахівцями КУ «Сумський територіальний центр "Берегиня"» проведене спільне практичне заняття для студентів спеціальності та студентів «Університету третього віку».
15.10.2019. «Студенти спеціальності «Соціальна робота» відвідали Благодійний фонд «Карітас Харків».
29.03.2019. «Студенти спеціальності "Соціальна робота" зустрілись з омбудсменом із захисту виборчих прав». Студенти групи СР-81 долучилися до семінару для представників громадських організацій за темою: "Реалізація виборчого права: алгоритм дій виборця", який провела громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Сумській області Валентина Волік провела.
28.09.2018. «Працювати з першим клієнтом довелося на лавочці…». Зустріч студентів спеціальності «Соціальна робота» і «Психологія» з практикуючою психологинею Наталією Лисянською, авторкою методу «Терапія травм дитинства».
07.09.2018. «Навчальний рік для спеціальності «Соціальна робота» починаємо зустрічами з практиками»: зустріч з детупатом Сумської міської ради Дмитром Наталухою».

Звіт за результатами опитування здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» щодо якості освітньої програми «Соціальна робота» за 2021 р.;

Звіт за результатами опитування здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» щодо якості освітньої програми «Соціальна робота» за 2022 р.;

Звіт за результатами опитування здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» щодо якості освітньої програми «Соціальна робота» за 2023 р.;

Відгуки здобувачів:

Відгуки випускників СумДУ спеціальності "Соціальна робота"

Випускник освітньої програми "Соціальна робота" Марія Шеремет про спеціальність: #ВажливіЛюди \ Історії про професіоналів своєї справи

Випускник освітньої програми "Соціальна робота" Захар Зимовець про спеціальність: Перспективи та стратегічне значення спеціальності "Соціальна робота". Захар Зимовець

 

Контактна інформація:

Наша адреса: 40007, м. Суми, вул. Римського-Корсакова, 2. Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Гарант освітньої програми:

Купенко Олена Володимирівна – доктор педагогічних наук, професор, доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій,  член підкомісії 231 «Соціальна робота» науково-методичної комісії 11 з охорони здоров’я та соціального забезпечення сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України, аналітик Центру соціальних досліджень СумДУ, член правління громадської організації «Центр громадських ініціатив "Інтелект Сумщини".

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Робоча проектна група освітньої програми:

  • Семенов Володимир Миколайович -  кандидат наук з державного управління, доцент, голова зборів трудового колективу факультету іноземної філології та соціокультурних комунікацій;
  • Савельєва Юлія Михайлівна - канд. філос. наук, експертка з гендерних питань,  аналітик Центру соціальних досліджень СумДУ, член правління громадської організації «Центр громадських ініціатив "Інтелект Сумщини";
  • Ащаулова Тетяна Андріївна - завідувач відділення денного перебування "Спільнота" КУ "Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) "Берегиня", випускниця освітньої програми "Соціальна робота";
  • Кубишко Ірина Валеріївна - здобувачка освітньої програми "Соціальна робота"

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,
Навчально-науковий корпус, ауд. Н-312

Телефон: (0542) 68-77-32

e-mail: [email protected]

При використанні матеріалів з сайту кафедри психології,
політології та соціокультурних технологій
посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.